Rólunk

Rólunk

A soproni Oroszlán Gyógyszertár nem csupán egy egészségügyi intézménye a városnak, hisz az utcafrontján látható, Zsolnay - kerámiából készített oroszlán mozaikja szinte jelképpé nőtte ki magát.

A gyógyszertár az országban is egyedülálló módon, 400 éve áll a város lakosságának szolgálatában.
Írásos feljegyzések alapján megállapítható, hogy 1623-ban, a város második gyógyszertáraként alapították. Akkor még nem a mai helyén állt, a Várkerület 29. alá csak 1724-ben költözött.
1875-ben újabb tulajdonosváltás történt és az akkori tulajdonos, Molnár Lajos nevéhez fűződik sok ma is látható kuriózum - az utcafront Zsolnay pyrogránit kerámiái, az oroszlán - mozaik és az officina bútorzata, mely bécsi asztalosmesterek keze munkáját dícséri. Ez a bútorzat a mai napig szigorú védelem alatt áll.
Az 1910-es évek végén került a Nikolics családhoz, akik egészen az államosításig, 1950-ig üzemeltették. A család tagjai a magyar gyógyszerészet kiemelkedő alakjai voltak. Az államosítás utáni privatizációkor ugyanúgy soproni családhoz került a gyógyszertár, akik a mai napig szívükön viselik, óvják ezt a kulturális értéket és a modernizált medicina kihívásai mellett igyekeznek működtetni ezt az egyedülálló paitikát.